Leeuw in het Vondelpark!

Leeuw in het Vondelpark
15 september 2017

Vanaf 13 oktober in de bios: Prooi

Bedenken dat een leeuw in Amsterdam een goed filmonderwerp is, is één. Maar dan moet je hem nog maken.

Dick Maas trakteerde Nederland al op spektakelstukken als De Lift, Flodder, Amsterdamned, Sint en Quiz en nu is zijn volgende film vanaf donderdag daar: Prooi. Drie miljoen euro had de filmmaker om een monnikenwerk af te leveren. Slechts drie miljoen. Maar ja, als je Dick Maas heet dan moet er wat gebeuren. Hoe zou het zijn als er een leeuw in een stad rondloopt, zo spookte door zijn gedachten. Hij sloeg zelf aan het schrijven en de ene na de andere gruwelijke en dan weer grappige scene vloeide uit zijn pen. Noem het horror om te lachen.

Maas’ idee stamt al weer van vijftien jaar terug, toen hij voor een Duitse producent zijn idee in Berlijn liet spelen. Met echte leeuwen en veel green screen, dat leek hem wel wat. Het hele idee belandde weer op de plank, maar de leeuw nooit uit zijn hoofd. In Shooting Star Filmcompany vond hij een partner om het avontuur toch aan te gaan. Unter den Linden werd vervangen door het Vondelpark.

INGEWIKKELD DINGETJE
Een heidens karwei dus. „Een ingewikkeld dingetje”, zegt hij zelf met een leuke grijns. Maas had informatie over digitale trucageshots ingewonnen bij Erik-Jan de Boer, die met zijn werk voor<em> Life of Pi </em>een Oscar won. Per digitale scène zou een miljoen moet worden afgerekend en Maas maar drie scènes kunnen draaien… Einde verhaal. Besloten werd om naast een 3D-leeuw een animatronic te laten maken, een levensechte leeuw van honderd kilo en voorzien van 35 motortjes voor de bewegingen en mimiek. „Als die niet gelukt was, dat had ik een probleem”, zegt Maas. Hij kon echter aan de slag.

Prooi vertelt over een leeuw die een boerengezin verscheurt en vervolgens in Amsterdam belandt. Het dodelijke dier houdt onder meer huis in een tram, het Vondelpark, op een golfbaan en midden in de nacht in een universiteitsgebouw. Sophie van Winden als Artis-dierenarts Lizzy en Julian Looman als AT 5-verslaggever Dave spelen de meest prominente rollen, maar de Britse jager Jack (Mark Frost) moet de brullende gruwel vangen. De jager heeft één been door een eerdere confrontatie met een leeuw en begeeft zich in een karretje over de Amsterdamse grachten. Wie anders dan Dick Maas had zoiets kunnen bedenken?

Lees het hele artikel: https://www.metronieuws.nl/nieuws/showbizz/2016/10/dick-maas-monnikenwerk-leeuw-is-los-in-de-stad