Geschiedenis

Het Vondelpark is een langgerekt stadspark in Amsterdam, daterend uit 1865. Het park ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid, op de grens met het stadsdeel Amsterdam-West. Het strekt zich uit van de Stadhouderskade tot aan de Amstelveenseweg.

Bij de opening in 1865 heette het park Het Nieuwe Park in de volksmond Wandelpark. Na de onthulling in oktober 1867 van het Vondelmonument, een standbeeld ter ere de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, werd de naam gewijzigd in Vondelpark. Sinds 1996 is het park een rijksmonument.

Muziek en theater kom je sinds het ontstaan tegen in het park, van de Vondelparkfeesten door het hele park in de jaren ’50, tot de verschillende muziek-, operette- en dansvoorstellingen in de muziekkoepel. De jaren ’70 kenmerkten zich door de komst van de hippies. Overal in het park streken zij neer om samen muziek te maken. Georganiseerde optredens – de zogenaamde Happenings – vonden plaats in het muziekkoepeltje en het publiek werd groter.

Om muziek een echt podium te bieden, richtte de Gemeente Amsterdam het Vondelpark Openluchttheater in 1974 op met een sinds die tijd gratis cultureel programma voor de stad.

In het park

Grote delen van het groen in het park worden onderhouden door de Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid in samenwerking met GroeneBuurten en Stichting Hart voor het Vondelpark. GroeneBuurten (SOOZ) organiseert de werkochtenden op de Koeienweide, Schapenweide, in de Slurf en incidenteel langs de slootkanten en bij het Vondelmonument. Stichting Hart voor het Vondelpark onderhoudt het rosarium en zij werft geld voor verbetering van onder andere het parkmeubilair.  

Vondelpark Informatie Punt
Voor informatie over het Vondelpark en de activiteiten van verschillende ondernemers, kun je in het park terecht bij het Vondelpark Informatie Punt. De kiosk bevindt zich vlak naast de Vondelbrug (Van Baerlestraat) en is tot en met oktober dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend. Het VIP beschikt over folders, routekaarten en leuke artikelen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het park.